Vyvracíme mýty o bezpečnostních dveřích

Každý den se setkáváme se spoustou bájí a mýtů o bezpečnostních dveřích. Pojďte si s námi přečíst, jak to je doopravdy. Tady je přehledné shrnutí nejčastějších domněnek ohledně bezpečnostních dveří. Třeba tam bude i ta vaše…

Mýtus č. 1: Čím více zámků na (obyčejných) dveřích, tím jsou dveře bezpečnější

Přídavné zámky na dveřích zvyšují bezpečnost jen pocitově. Na běžných “papundeklových” dveřích vám ve skutečnosti moc bezpečnosti nepřinesou – obyčejné dveře jsou měkké a dají se vykopnout, případně otevřít (vylomit) páčidlem za 3 vteřiny.

Mýtus č. 2: I bezpečnostní dveře musí mít více zámků

Druhý zámek se dnes u bezpečnostních dveří používá jen ze zvyku. Když jste doma, zamknete se jen tak “na otočku”, je to jednodušší. Ale pozor! Druhý zámek zajistí dveře jen v jednom bodě, žádné další čepy dveře nezabezpečí. Proto pokud opouštíte svůj domov na delší dobu, vždy použijte hlavní zámek.

U bezpečnostních dveří je druhý zámek opravdu jen pocitová záležitost. Stačí vám totiž zajistit dveře hlavním zámkem, který ovládá rozvodový mechanismus – bezpečnostní čepy vyjedou do všech stran.

Na počtu čepů v bezpečnostních dveří zas až tak nezáleží

Na počtu čepů v bezpečnostních dveří zas až tak nezáleží

Mýtus č. 3: Když si pořídím bezpečnostní dveře, budu muset bourat starou zárubeň

Nechce se vám uklízet ten drobný prach, kterého se týdny nezbavíte? Ani nemusíte. Bezpečnostní dveře běžně montujeme také do stávajících zárubní. U sklepních dveří je to úplně v pohodě. U bytových dveří doporučujeme instalovat bezpečnostní dveře do nové zárubně. Proč? Protože staré zárubně už po čase používání deformované. Navíc původní zárubně nejsou konstruované na těžké dveře – ty bezpečnostní totiž váží běžně 60 – 80 kg. Ale hlavně s původními zárubněmi dveře nebudou perfektně těsnit a odhlučňovat.

Nebojte se bourání zárubní. Nic to není

Nicméně ani tak se nemusíte bát nepořádku a starostí navíc (viz Mýtus č.4). Dokonce nebudete potřebovat ani zedníka. O všechno se postaráme my. Dveře od nás přeberete s čistým zednickým začištěním. Vy si jen cca za týden (až beton dobře vyschne) domalujete kolem dveří. Nebojte, maluje se asi 10 -15 cm kolem dveří – tzn. jeden váleček kolem dveří, je to práce na 10 minut.

Mýtus č. 4: Po instalaci bezpečnostních dveří mě čeká velký úklid

Nepořádku se bát nemusíte, s námi je to čistá práce. Po dokončení prací vše zameteme a uklidíme. A ani v bytě vám nevznikne žádný nepořádek. Metr za dveřmi uděláme igelitovou zástěnu a do bytu se tak nedostane ani ten nejjemnější prach. Jediné, co z bytu potřebujeme, je elektrická zásuvka a pár desítek litrů vody na rozmíchání betonu – používáme totiž až 80 kg betonové směsi. Po dokončení prací vše zameteme a uklidíme.

A co je výhoda, nebude potřebovat ani zedníka. O všechno se postaráme my. Dveře od nás přeberete s čistým zednickým začištěním. Vy už si pak jen vymalujete kolem dveří – až všechno zaschne (zhruba za týden). Maluje se kousek cca 10 -15 cm kolem dveří – je to práce na 10 minut.

Mýtus č. 5: Nejlepší dveře mají bezpečnostní třídu 1

Opak je pravdou. Dle normy EN 1627 jsou bezpečnostní výrobky řazeny do 6 bezpečnostních tříd, označovány jako RC 1 až RC 6, z nichž RC 1 je ta nejnižší. Tedy čím vyšší číslo RC, tím je výrobek kvalitnější a bezpečnější.

Někteří prodejci uvádí, že jejich dveře mají bezpečnostní třídy 2+, 3+ nebo 4+. Ale nenechte se zmást. Nic takového neexistuje. Jestliže někdo takové dveře prodává, tak jsou buď špatně označené, nebo nejsou certifikované prostřednictvím akreditovaného certifikačního orgánu dle evropské normy ČSN EN 1627. A dejte si také pozor na prodejce, kteří uvádějí, že jejich dveře jsou nepřekonatelné. Takové totiž prakticky neexistují. Je to pouze otázka času, použití nástrojů, zkušenosti a zručnosti zloděje, kdy a jak dveře otevřou.

Mýtus č. 6: Bezpečnostní dveře nemůžou mít kukátko

Právě naopak. K bezpečnostním dveřím bez výjimky kukátko doporučujeme. Zejména u plných dveří nám přijde jako nezbytná výbava. Musíte přeci vidět, kdo za dveřmi stojí. Kromě běžných panoramatických kukátek montujeme i moderní LCD kukátka s možností nahrávání či fotografování. Je to super pro děti i starší lidi, protože se můžou dívat na LCD displej a už nemusí “vejrat” do mini otvoru, jako tomu je u klasického kukátka. Nejvyšší třída kukátek se dokonce spojí s vaším mobilem. Normálně se do kukátka vloží SIM karta a vy můžete s návštěvou telefonovat přes kukátko… protože má zároveň mikrofon i reproduktor.

Elektronické kukátko se zvonkem GotU+ 5140

Digitální kukátko s LCD displejem je super věc pro děti i starší osoby

Mýtus č. 7: Bezpečnostní dveře jsou tak těžké, že s nimi nebudou moct dobře manipulovat děti ani prarodiče

Bezpečnostní dveře se otevírají a zavírají úplně lehce. I k zavření 80 kilovych dveří vám postačí jen lehké ťuknutí prstem. Vše je totiž “jen” o správném vyvážení, nastavení pantů a rovné zárubni. Proto si na instalaci dáváme opravdu záležet, vše vyvažujeme pomocí vodováhy a beton necháváme dostatečně vytvrdnout. To vše jsou také důvody proto, proč bezpečnostní dveře raději montujeme do nové zárubně – můžeme vám pak 100% zaručit velice snadnou manipulaci s nimi.

Sherlock

S bezpečnostními dveřmi si hravě poradí i vaše děti

Mýtus č. 8: Do sklepa / kolárny přece nepotřebuju bezpečnostní dveře

A zase je to přesně naopak. Sklepy a kolárny jsou pro zloděje doslova žně. Je to nejjednodušší a nejrychlejší cesta k lupu. Každý druhý byt tam má uschované kolo (a někdy ne jen jedno) průměrně v hodnotě 10 000 Kč. Ve sklepech jsou take drahé lyže, tenisové rakety, golfové hole, … Nehledě na to, že je v ohrožení vaše mnohahodinová letní práce při zavařování okurek, meruněk atd.

Speciálně pro sklepy a kolárny máme v nabídce i cenově dostupné bezpečnostní dveře. Navíc na dveře do společných prostor koláren se běžně lidé v bytovce složí a každého to vyjde jen na pár tisíc. A my pak zařídíme, aby si nikdo nepovolaný nemohl nakopírovat váš bezpečnostní klíč.

Mýtus č. 9: Na zadní vchod RD mi stačí obyčejné dveře

Opravdu? Vzpomeňte si na jakýkoliv thriller či detektivní seriál. Kudy se dostane podvratný živel do domu svých “obětí”? Vždycky zadním vchodem. Tam má totiž více času a klidu na vniknutí do domu. Soustředíme se totiž na hlavní vchod, kudy normálně chodíme všichni. Jenže zloději „normálně“ nechodí. Takže je to přesně naopak – vzadu by měly být bezpečnější (festovnější) dveře než vpředu.

Zloději hlavním vchodem nechodí… pamatujte na to

Mýtus č. 10: Bezpečnostní dveře musí mít protipožární ochranu

Jak které. Normy upravují pouze požární odolnost u bytových dveří. U dveří pro rodinné domky, sklepy, vstupy do bytovek tato norma neplatí.

Mýtus č. 11: Protipožární dveře jsou zároveň bezpečnostní

Protipožární dveře odolají určitý časový limit ohni, ale zlodějům ve vstupu určitě nezabrání. Jsou sice pevnější, než klasické papundeklové dveře, ale nemají železnou konstrukci ani žádné bezpečnostní čepy. Dají se tak celkem lehce vypáčit.

Mýtus č. 12: Bezpečnostní dveře přece nemůžou mít pěkný design

Ba naopak. Bezpečnostní dveře můžou mít design přesně takový, jaký si přejete. Na výběr máte z mnoha dřevěných dekorů, variant dveří, typů prolisů, prosklení atd. Dokonce vám dodáme dveře, které mají jinou barvu zevnitř a jinou zvenku. Můžete si tak snadno sladit dveře se zbytkem interiéru i s venkovní fasádou. Dokonce mohou být i prosklené. Ale z praxe víme, že 95 % bezpečnostních dveří do bytů je hladkých, bez jakýchkoliv příkras. Aby zapadly mezi ostatní na chodbě.

Bezpečnostní dveře do bytu můžou mít design přesně podle vašeho gusta.

Mýtus č. 13: Bezpečnostní dveře na první pohled lákají zloděje

Lidé si často myslí, že když si do domu či bytu instalují bezpečnostní dveře, zloději to poznají a budou je chtít “navštívit” stůj co stůj. Není tomu tak. Na první pohled totiž bezpečnostní dveře opravdu nikdo nepozná. Povrchová úprava bezpečnostních dveří může vypadat klidně jako dřevo. Vypadají jako každé jiné dveře. Zloději si dokonce dveře testují pomocí magnetu. Kde se magnet udrží, tak tam ani nejdou.

Mýtus č. 14: Jistící bod do podlahy je nejdůležitějším bodem

Jistící body do podlahy jsou velmi problémové, jelikož pouzdro, do kterého se má čep zasunout a držet v něm, bývá velmi často z nekvalitního materiálu. Úplnému zasunutí bodu do podlahy navíc brání také napadaný prach a nečistoty.

Mýtus č. 15: Tloušťka dveřního křídla má vliv na bezpečnostní třídu

Dveře určitě musí mít nějakou minimální tloušťku, jelikož jsou konstruovány z různých ocelových desek a profilů. Ale už od rozměru cca 45 – 55 tloušťka dveřního křídla nemá vliv na odolnost proti vlámání. Spíš je tomu naopak – příliš masivní dveře vám mohou komplikovat každodenní používání z hlediska jejich hmotnosti či objemnosti.

Ať vyberete jakékoliv dveře, budete spokojení

Na všechny dveře poskytujeme záruku, záruční i pozáruční servis. Dveře k vám přijedeme nezávazně zaměřit.

Ke všem dveřím získáte navíc perfektní služby

  • Zdarma u vás vše zaměříme 
  • Čistá instalace – stačí nám 6-7 hodin času u vás a 1 metr prostoru za dveřmi na protiprachovou zástěnu
  • Kompletní práce – zednické začištění, demontáž a odvoz stávajících dveří
  • Seřízení dveří – otevřete je a zavřete jedním prstem. Děti a babičky dvěma
  • Povrchové úpravy, barvy, dekory – není možné si nevybrat. U většiny dveří umíme i jinou barvu / dekor pro vnitřní a venkovní stranu. Vyberte si své nové bezpečnostní dveře.

Řekněte si o dobrou radu

Chápeme, jde o velkou investici.Pomůžu vám dobře vybrat
Luboš Denemarek
737 231 220